A design, mint egyéniség

A design, mint egyéniségMind megváltoztunk. “Egyre autentikusabbak vagyunk – a közösségi oldalakon legalábbis!” – erre a mondatra kaptam fel a fejem abban a cikkben, amelyet a creativebloqon találtam. Ebben a kontextusban, az autenticitás azt jelenti, hogy egyre kevésbé vagyunk képesek eltitkolni „valódi énünket” a közösségi médiában. Nyugodtan meg (merészeljük!) mutatni a földi önmagunkat (vagy megmutatják mások), hibáinkat (részegedés céges bulin), és nem utolsó sorban hangot adunk nyers érzelmeinket. Egyre kevésbé különbözik a privát szféránk attól a képtől, amelyet a nagyközönség elé tárunk.

Ezért a környezetünkhöz (márkához, brandhez) való viszonyulásunk sem a régi

Ez a váltás pedig megváltoztatja a márkához, termékhez, szolgáltatásokhoz való viszonyulásunkat is. Azt szeretnénk, ha az előbb felsoroltak ugyanolyan emberiek lennének, mint mi magunk. És ugyanezért nem menők már a tökéletesre retusált stockfotók sem. Az emberek nem ijednek meg saját hibáiktól – már. Azonosulni akarnak. Ezért volt világsiker a Volkswagen Beetle autó gyártása: ez az autó egy tucat emberi vonással van felöltöztetve (igen, tényleg olyan, mintha ránk mosolyogna például).
Az Apple a Vásárolj Mac-et (Get a Mac) című kampányával – amelyben Justin Long játssza a fiatal, strapabíró Mac szerepét, míg John Hodgman PCként divatjamúlt, vírusos, a legelemibb feladatokra is képtelen személyiségként (figyelsz? Sze-mé-lyi-ség-ként!) jelenik meg. A reklámok rég nem a termékről szólnak, hanem a kapcsolatról, amelyet kialakítasz a termékkel. Személyiségekről, érzésekről/élményekről van szó. Szebben fogalmazza ezt meg Simon Sinek a How great leaders inspire action című TED előadásában.

Mi a közös a séf és a webdesigner között?

Webdesignerként felhasználóbarát weboldalt létrehozni annyit tesz, mint séfként ehető ételt készíteni. Amikor étteremben óhajtunk vacsorázni, többet várunk el az ételtől, annál minthogy ehető legyen. Lenyűgöző ízekre, emlékezetes környezetre és felszolgálásra vágyunk. A közös tehát a két szakmában: az élvezet, amelyben a fogyasztót/felhasználót részesíteni szeretnénk. Ez az, amely túl kevés figyelmet kap a weboldaltervezésnél. És mi az, ami élvezhető, érzelmi elköteleződést vált ki az emberből?

Amivel azonosulni tudsz – az iránt elköteleződsz

Humorunk, érzelmeink egyéni jellegűek. Saját szűrőnkön keresztül látunk, érzékelünk, tapasztalunk. A Carbonmade – hasznos online portfólióda – felismerte, hogy egyedinek kell lennie ahhoz, hogy hatni és túlélni tudjon. Unikornisok, sárkányok, óriások – az oldal főszereplői és humoruk is van! Engem legalábbis megmosolyogtattak a “Why?” menüvel.

A design, mint egyéniség

Nem kizárólag egyedi “megjelenésük” különbözteti meg őket versenytársaiktól. Célcsoportjukat bizalmas barátaikként kezelik: “Az informalitás csodálatosan könnyűvé teszi a kommunikációt a hallgatósággal. Bolondos barátaik vagyunk, akivel könnyű beszélni, és aki aranyos portfoliót varázsol nekik”.

Az egyéniség, ami kockázattal jár

Az érzelmek felvállalása a designban körülbelül annyit jelent, mint személyes életünkben: egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog(unk), sőt lesz olyan is, aki utálni fog minket azért amilyenek vagyunk – és ez teljesen rendben van. Még mindig jobb, ha érzelmeket váltunk ki másokból, mint közömbösséget.
Az egyéniség felvállalása – akár weboldaltervezésről, akár arculattervezésről vagy márkáról legyen szó, segít a célcsoportnak azonosulni. Az emberek emberekhez akarnak kötődni. A vállalkozások pedig embercsoportok. Tehát miért ne mutathatnád meg te is az egyéniséged?

Írj egy hozzászólást, és hagyj hátra egy visszakövethető linket a weboldaladról.

Egy hozzászólás to “A design, mint egyéniség”

  1. Asszertivitás szerint:

    Nagyon tetszett a cikkben egy használható weboldal készítője és a séf közötti párhuzam. Lenyűgöző ízek, emlékezetes kiszolgálás – valóban kulcsszavak! Az érzések kimutatásának/megmutatásának fontosságáról pedig lexikonokat lehetne írni.
    Remek cikk, köszönöm!