IKEA, RGB és az aha-effektus

IKEA, RGB és az aha-effektusAz IKEA hagyományos felületen (reklámvásznak) hagyományos eszközökkel (reflektorok), de annál kreatívabb módszerrel hirdeti, hogy szűk beltereket is képes takarékosan betölteni. Legújabb reklámjukban rendkívül találékonyan és hatékonyan használják ki az RGB színösszetétel adta lehetőségeket.

IKEA, RGB és az aha-effektus

A (színekhez) hozzá nem értők kedvéért: az RGB, mint azt a neve is jelöli, a következő három színből tevődik össze: Red Green Blue – erről bővebben a Színelmélet alapjai című cikkünkben olvashatsz. Röviden, e három alapszín ötvözésével kapjuk az összes többit. Ezen a technikán alapul az IKEA legújabb reklámja. Adott a hagyományos fehér vászon felület, amelyen három különböző színnel (cián, magenta és sárga) írt szöveg látható. Ezek a szövegek három különböző színű (R,G,B) reflektorral megvilágítva rendre olvashatóvá válnak. Így lesz a 9 négyzetméternyi felületből 27 négyzetméternyi reklámszpot.

IKEA, RGB és az aha-effektus

És ami a legszebb az egészben: “nem elég”, hogy maga a reklámhordozó felület egyben üzen is, a színekhez értő szakemberek számára egy adag „aha effektust” is rejteget magában. Mert valljuk be őszintén: nem nagy kunszt, az alapelvet mindenki ismeri. De nem mindenki képes kinézni a dobozból.

Írj egy hozzászólást, és hagyj hátra egy visszakövethető linket a weboldaladról.