A vállalkozásmenedzsment buktatóiról és a siker kulcsáról – Vállalkozói konferencia

Rif konferencia: Rothadt cégből gyümölcsöző vállalkozásAz elmúlt hétvégén, november 9.-én, szervezte meg a RIF a Rothadt cégből gyümölcsöző vállalkozást című konferenciát, a Concorde Alapkezelő ZRT és a Eurotop Consulting támogatásával. A rendezvény keretein belül híres előadók, szakemberek és oktatók beszéltek arról, hogyan lehet egy már a veszteségesség útján elindult cégből, jól működő, gyümölcsöző vállalkozást létrehozni. A konferencia színességéhez hozzájárultak az angol nyelvű előadások, a videó konferencia, és az, hogy ugyanazt a témát az előadók mind más szemszögből közelítették meg. Ezzel lehetőséget adtak a résztvevőknek, hogy a lehető legtöbbet tudhassanak meg a témáról.

A regisztráció után következtek a köszöntő beszédek: Szécsi Kálmán, RMKT elnök, Nagy Henrietta RIF elnök és Balla Emese a Sapientia EMTE képviselője köszöntötte a résztvevőket.

Az előadássorozatot Robert Visser kezdte meg. Videó-konferenciáján keresztül, a Ruby Tribe & Cluj Cowork Tribe alapítója, a startupokról beszélt. Ebben többek között elmondta milyen fontos tényezők kellenek egy új ötlet megvalósításához. Például, oda kell figyelni arra, hogy a legmegfelelőbb emberekkel vegyük körül magunkat, fontos megosztani, ha ötletünk van, hiszen ezzel tanulhatunk másoktól is. Tudni kell nemet mondani, illetve tanulni. Elmondta ugyanakkor, hogy egy jól működő startup vállalkozáshoz a következők szükségesek:  megfelelő környezet a vállalkozás számára, több olyan ember, aki nyitott a vállalkozások, az új termékek fele, több vállalkozó illetve több magabiztos személy.

A következő előadást Kolumbán Gábor, a székelyudvarhelyi Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának oktatója tartotta. Előadásában beszélt a közösségi vállalkozások szerepéről a gazdaságfejlesztésben. Arról, hogyan lesz a rothadó gyümölcs helyett exkluzív termék, rothadó vállalkozás helyett fenntartható vállalat. Elmondta milyen nehézségekkel néznek szembe a vidéken működő vállalkozások. Beszélt a Székelygyümölcs mozgalomról rávilágítva arra, hogyan lehet sikeres vállalkozást létrehozni a közösséggel együttműködve.

Dhyan Or, a Social Rehub társalapítója angol nyelvű előadásában arról beszélt, hogyan lehet értékeket létrehozni a különböző kultúrák összehangolásával. A szakember elmondta, minden kultúrának van egy sajátos értéke, amit ha más kultúrákkal „keverünk” még nagyobb értékké válik.

Dhyan Ohr - Konferencia Rif

Dhyan Ohr

A következő előadó Antal Lóránt vállalkozó volt. Saját tapasztalatait összefoglalva beszélt a networking fontosságáról, arról, hogy fontos prioritásokat felállítani. Szerinte fontos nemet mondani és kérdezni, amikor nem vagyunk biztosak valamiben. Tanácsokkal is ellátta a közönséget: vállaljunk kockázatot, a pénzt használjuk, mint eszközt, illetve nyissunk a civil szféra felé. Ezek mind fontos eszközei és feltételei egy sikeres és jól működő vállalkozás vezetéséhez, létrehozásához.

Andrásy Zsolt, az Autonet Import volt vezérigazgatója, többek között beszélt azokról a hibákról, amelyek a szervezetvezetés esetén felmerülhetnek. Ilyenek lehetnek például a hiányos munkaköri leírás, a kulcsemberek azonosításának hiánya, a nem megfelelő motiváció biztosítása.

A rendezvény egyik legnevesebb meghívottja, Bala Mulloth, a Közép-Európai Egyetem (CEU) oktatója volt. Előadásában, amelynek címe Social Entrepreneurship: A Mechanism for Turning Around Companies, olyan „hibrid” vállalkozásokról beszélt, amelyek figyelembe helyezik a szociális hatásokat is.

Bala Mulloth - Konferencia RIF

Bala Mulloth

A konferencia utolsó előadója Turcsán Tamás Péter, startup tanácsadó, szintén saját tapasztalatairól beszélt a Hol rontják el a startupok? című előadásban. Szerinte fontosak a saját ötletek, az, hogy legyenek olyan társaink, akik segítenek ezek megvalósításában. Olyan valamit kell létrehozni, ami válasz lesz majd egy kérdésre, tehát egy adott problémára nyújt megoldást.

Rothadt cégből gyümölcsöző vállalkozás konferencia

További fotókért a konferenciáról, látogasd meg a RIF Facebook oldalát!

Írj egy hozzászólást, és hagyj hátra egy visszakövethető linket a weboldaladról.