A román labdarúgó csapatok Facebook tevékenysége II.

Román elsőligás focicsapatok FacebookonAhogy ígértük, megérkezett a román futball csapatok Facebook oldalait vizsgáló összeállításunk második része. Míg az első részben a rajongók számát vettük górcső alá, most azt nézzük meg, hogy hogyan és mire használják a klubok a Facebook oldalaikat, illetve miként vesznek részt a rajongók a Facebook oldalak életében.

Frissítés

A román első ligás futball csapatok többségéről elmondható, hogy naprakészen tartják hivatalos Facebook oldalaikat. A legtöbb klub szinte minden nap, vagy akár naponta többször is frissíti oldalát a közösségi portálon. A csapatok átlagát nézve, körülbelül tíz frissítést tesznek közzé egy hét leforgása alatt.
Pandurii Tg. Jiu aktivitás
Magasan kilóg a többi csapat közül a Pandurii Târgu Jiu, amely hetente körülbelül 50 alkalommal közöl új tartalmat, amely azonban már túl soknak mondható, mivel így a hírfolyam követhetetlenné válik és nem tud komolyabb beszélgetés kialakulni a bejegyzések kapcsán a hozzászólásokban. Kiemelhető még a Dinamo Bukarest és az FC Brassó oldala, amelyekre hetente átlagosan 20 frissítés kerül fel, valamint az ACS Poli Temesvár és az Oțelul Galați oldala, amelyek hetente 15 bejegyzést „termelnek”. Ez egy olyan mennyiség, amely megfelelően informatív és nem megterhelő a rajongók számára. Néhány olyan csapattal is találkozhatunk, amelyik elhanyagolja Facebook-os kommunikációját, mint például a Ceahlăul, amelynek oldala július óta nem frissült, vagy az Astra és az U Kolozsvár, amelyek szeptember vége óta nem jelentkeztek újdonságokkal. A kevésbé aktív oldallal rendelkezők közé tartozik még a CFR, és az FC Vaslui, akik hetente kevesebb, mint 5 alkalommal jelenítenek meg új tartalmat, valamint nagyobb kihagyások és rendszertelenség jellemzi az oldalaikat.

Tartalmak

A klubok oldalain közzétett tartalmak tekintetében elég változatos a kínálat. Általánosan elmondható, hogy a legtöbb csapat a mérkőzésekről, edzésekről, sajtótájékoztatókról tesz közzé képeket és videókat és sokszor külön fotóalbumba töltik fel ezeket az anyagokat. Sok helyen gondolnak a játékosok, edzők köszöntésére is, születésnapjuk alkalmából. A köszöntések kategóriában külön kiemelnénk a Dinamo esetét, ahol a játékosoknak személyre szabott borítóképekkel kedveskednek.
Dinamo Facebook borítókép - Cosmin Matei
Szinte mindegyik csapat oldalán találunk olyan szurkolóknak szóló közérdekű információkat, mint például a jegypénztárak nyitvatartása, jegyek ára, bérletek és szurkolói relikviák vásárlása, de egyes helyeken (Steaua, Săgeata Năvodari) a sajtó képviselőinek szánt közlések is megjelennek, mint például az akkreditációk megszerzésére vonatkozó információk. Szintén jellemző a csapatok oldalaira, hogy gyakran veszik át és teszik közzé a hivatalos honlapjukon, vagy más sportoldalakon megjelent cikkeket. Ennek ellenére a csapatok többsége külön Facebookra írt tartalmakkal is jelentkezik, de olyan is akad (pl. Petrolul, FC Botoșani), amelyek csupán a honlapon megjelent cikkeket teszik közzé. Néhány klub a mérkőzések alkalmával Facebook eseményt is létrehoz, ezek közé sorolható a Dinamo, a Petrolul, az U Kolozsvár, a Pandurii, és az ACS Poli. Még megemlítendő, hogy néhány csapat (Steaua, Dinamo, U Kolozsvár, Astra) a focihoz kevésbé kötődő tartalmakat is közzétesz, mint például egy partner által biztosított öltözék, jótékonysági tevékenység, a városhoz köthető események.

U Kolozsvár - Eskűvői torta

Arculat

Az első ligás futball csapatok Facebook oldalainak arculatát vizsgálva észrevehetjük, hogy mindegyik csapat a címerét használja profilképként, a borítóképek tekintetében viszont már vannak eltérések. A legtöbb borítókép a csapatok játékosait, eredményeit ábrázolja, de gyakran jelennek meg a csapatok szurkolói is (U Kolozsvár, FC Vaslui, FC Botoșani, ACS Poli, Gaz Metan). Ezek a csapatok ritkán cserélik le borítóképüket, nem igazán használják ki a benne rejlő lehetőségeket. A két nagy bukaresti csapat, a Steaua és a Dinamo tűnik ki a sorból, ugyanis ők eseményekhez szabott (meccsek, szülinapok, évfordulók) borítóképeket használnak, amelyeket gyakran váltogatnak.

Rajongói aktivitás

Általánosan elmondható, hogy mindegyik csapat Facebook oldalára jellemző kisebb vagy nagyobb mértékben a rajongói aktivitás. Ennek mértékét több szempont is befolyásolja, mint például a csapat rajongóinak száma, a tartalom típusa, a frissítések gyakorisága. A nagyobb rajongói bázissal rendelkező csapatok esetében a lájkok és hozzászólások száma is nagyobb, mivel több felhasználót tudnak elérni és bevonni a beszélgetésekbe. Azonban ha arányaiban szemléljük a dolgokat, akkor a nagyszámú rajongóval rendelkező oldalak a felhasználók kisebb hányadát tudják megmozgatni, mint azok az oldalak, ahol kevesebb a rajongó. Például vegyük a Steaua-t, amelynek ugyan több mint félmillió virtuális rajongója van, ezeknek csupán 1-2 százaléka kapcsolódik be hozzászólás vagy a „Tetszik” gomb megnyomása által. Ugyanakkor a csupán néhány ezer rajongóval rendelkező oldalakon (Pandurii, FC Brassó, Oțelul stb.) gyakran előfordul, hogy a felhasználók akár 10-15 százaléka is részt vesz a kommunikációban. Az is befolyásolja a rajongók aktivitását, hogy milyen jellegű tartalom jelenik meg éppen az oldalon. Ha mondjuk győzött a csapat és erről jelenik meg egy bejegyzés, akkor az jóval több lájkot és hozzászólást képes generálni, mint egy negatív eredmény. Szintén nagyobb népszerűségnek örvendek a különböző fotók és videók, amelyekkel bepillantást lehet nyerni a csapat mérkőzéseibe, edzéseibe. Egy másik tényező, amely hatással van a rajongói aktivitásra, az az oldal frissítéseinek a száma. Ebben az esetben egyik véglet sem szerencsés, az sem, ha túl gyakran frissül az oldal, sem az, ha nagyon ritkán. Ha túl gyakran jelenik meg új tartalom, akkor az mindig elnyomja a korábban közzétett dolgokat, valamint valószínű, hogy kevés szurkoló fogja átrágni magát a frissítések áradatán, így inkább csak a legújabb tartalmakat nézi meg. Ha viszont túl ritkán frissül az oldal, akkor a rajongók elszokhatnak tőle és inkább más információforrásokat vesznek igénybe.

A rajongók tevékenysége kapcsán fontos még szólni a moderálás kérdéséről. A foci csapatok oldalait vizsgálva azt tapasztaltuk, hogy sehol sem fektetnek hangsúlyt erre a területre, mindenki azt írhat le hozzászólásban, amit éppen akar. Ennek következtében a felhasználók kulturáltságán múlik, hogy milyen hangnemben folyik a diskurzus. Valószínű ez annak köszönhető, hogy főleg a nagy csapatok esetében óriási mennyiségű tartalmat kellene végig nézni, és erre a kluboknak nincs megfelelő erőforrásuk. Azonban fontos megemlíteni, hogy automatikusan le lehetne tiltani bizonyos kifejezéseket tartalmazó hozzászólásokat, ezzel könnyebbé téve a moderálást. A vizsgált oldalak felénél a rajongók is közzétehetnek bejegyzéseket, amely még több oda nem illő tartalmat eredményez, bár ezeket a Facebook egy külön helyre különíti el.

Összegzés

A fenti szempontokat figyelembe véve elmondhatjuk, hogy a román első osztályos foci csapatok majdnem mindegyike igénybe veszi a Facebookot a rajongókkal való kapcsolattartásra, azonban az összes oldal esetében tapasztalhatunk kisebb-nagyobb hiányosságokat. A nagyobb csapatok esetében a Facebook-os kommunikáció is profibb módon történik, nekik fontosabb, hogy erre a területre is hangsúlyt fektessenek, de sok kisebb csapat is képes igényes, informatív oldalt működtetni. Napjainkban, amikor minden a Facebook és általában a közösségi média körül forog, minden magára valamit is adó csapat ki kell használja az internet nyújtotta lehetőségeket, és megfelelő jelenléttel kell rendelkezzen ezeken a felületeken.

Írj egy hozzászólást, és hagyj hátra egy visszakövethető linket a weboldaladról.