Kevin Roberts – Lovemarks

Kevin Roberts - Lovemarks - Jövő a márkák utánLovemarks – Jövő a márkák után című könyvben, vagy inkább, a könyv tervezését tekintve, élmény-kiadványban, a Saatchi & Saatchi vezérigazgatója, Kevin Roberts írja le tapasztalatait és a márkákkal kapcsolatos vízióját. Annak ellenére, hogy 2004-ben adták ki, a könyvben tárgyalt kérdések és a bemutatott esettanulmányok még mindig aktuálisak.

A könyv Yoshio Ishizaka, a Toyota Motor Corporation ügyvezető igazgató-helyettese szavaival indít:

„… a márka- és image-építést vagy a szeretetmárkákat nem mi határozzuk meg, hanem a vásárló. Mi valójában semmit nem tudunk eldönteni. A vásárló dönt. És ez a lényeg.”

A szerző igen közvetlen hangnemben mesél az évtizedek során szerzett tapasztalatáról és márkákkal kapcsolatos víziójáról. Megtudhatjuk, hogy miért erőtlenednek el a márkák, miért veszítették el frissességüket, azáltal, hogy tulajdonosaik kizsigerelték őket, miként veszítették el titokzatosságukat, miért nem értik meg az új fogyasztókat miért nem tudnak az ugyanarra a kaptafára készült márkaklónok az emberi érzelmekről beszélni. Kevin Roberts az egyetlen megoldást, a napjainkra jellemző figyelem gazdaságában, a fogyasztókkal való tartós érzelmi kapcsolatok kialakításában látja. Kevin meg van győződve arról, hogy az érzelmek kultuszának idejét éljük és az embereket az érzelmek irányítják, nem az értelem.

Példaként a Telecom New Zealand-nak készített reklámszpotot mutatja be, amely az apa és fia közötti kapcsolatról szól. Az alapvető emberi érzelmekre építő szpot óriási sikernek örvendett.

A legfontosabb érzelem pedig nem más mint a szeretet, melyre az embereknek szükségük van, amely többet jelent annál, hogy „nagyon kedvelem”, amely viszonzást igényel, amelyhez idő kell, s végül amelyet nem lehet előírni vagy kierőszakolni.

SZERETET (LOVE) szükséges a szeretetmárkákhoz

A Saatchi & Saatchi-nál már évek óta tudják, hogy ha nincs tisztelet, akkor szeretet sem. Ahhoz, hogy a fogyasztók tiszteljenek egy márkát és a mögötte rejlő szervezetet, folyamatosan teljesítenie kell, innovatív kell, hogy legyen, könnyűvé kell tenni az áru használatát, nem szabad rejtőzködnie, féltékenyen kell őriznie a jó hírét, az élvonalba kell kerülnie és végül, de nem utolsó sorban igazat kell mondania.

A szerző bemutat egy táblázatot, melyben vázolja a kutatásuk eredményeit: a márkák és a szeretetmárkák közötti alapvető különbségeket.

Mivel több a szeretetmárka a márkánál?

Ahhoz, hogy egy márkának esélye legyen a szeretetmárkák felsőbb szintjére lépnie titokzatosnak, érzékinek és meghittnek kell lennie. Ezeket a szerző a több fejezeten át részletesen tárgyalja, megmutatva a lehetséges utat ezen állapot eléréséhez.

A lovemarks fogalmát taglaló fejezetek végén mindig öt rövid teendőt fogalmaz meg a szerző, amelyek teljesítésével közelebb kerülhet a márka a szeretetmárka státuszának elnyeréséhez.

A kiadvány szinte minden lapját színes fotók és különböző méretű szövegrészek díszítik. Az egyedi tervezés és az információk sajátos bemutatása miatt én inkább nevezem élmény-kiadványnak, mintsem egyszerű könyvnek. A mű nemcsak a szeretetmárkákról szól, hanem maga is sikeresen pályázik a szeretetmárka pozíciójára. Ezen már a néhol felbukkanó helyesírási hibák/elütések, vagy a kisebb szerkesztési bakik sem tudnak csorbát ejteni. Megbocsátható a Magyar Könyvklubnak, a magyar fordítás kiadójának, hisz feltétel nélkül szeretjük ezt a könyvet! A könyv megvásárolható a Magyar Könyvklub oldalán és lehetséges, hogy az Erdélyi Magyar Könyvklub boltjaiban is (mi ott vásároltuk meg).

Írj egy hozzászólást, és hagyj hátra egy visszakövethető linket a weboldaladról.

Egy hozzászólás to “Kevin Roberts – Lovemarks”

  1. […] Fellelkesedve Kevin Roberts Lovemarks című könyve olvasása közben, amit itt a blogon már ajánlottunk elolvasásra – sőt, szerintünk kötelező olvasmány kellene legyen minden marketing és kommunikációs […]