Matthew Healey – Mi az a branding?

Matthew Healey – Mi az a branding?Matthew Healey „Mi az a branding?” című könyve sok szempontból kielégítő választ nyújt a kérdésre, három részben taglalva a márkaépítés témakörét. A kiéleződő piaci versenyhelyzetben egyre nagyobb szerepe lesz a brandingnek a termékek, szolgáltatások, szervezetek és földrajzi helyek siker felé vezető útján.

A „Háttér” című első részben a szerző egyszerűen, de ugyanakkor eléggé átfogóan magyarázza el mit takar a márkázás és miért kulcsfontosságú a vállalkozások számára. Napjaink szakmai gyakorlatára alapozva, röviden bemutatja a márkaépítés legfontosabb elemeit: a pozicionálást, történetmesélést, a design-t, az árképzést illetve az ügyfelekkel való kapcsolattartást. Beszél az állandóság és változás paradox kettősségéről, mely az eredményes márkafejlesztésre jellemző. Az olvasó azt is megtudhatja, hogy miért törekedik a legtöbb márka az eredetiségre és a hitelességre és hogyan tud kiemelkedni ezen jellemzők által a többi márka közül.

Healey szemléletes példákon keresztül mutatja be a sikeres és kudarcot vallott márkakiterjesztési projekteket, például amikor egy whisky márka menedzsmentje kis mennyiségű alkoholt tartalmazó palacsintaszirupot vezet be a piacra. Rámutat, hogy a releváns és céltudatos márkakiterjesztések óriási bevételeket eredményezhetnek a márkákat menedzselő vállalatok számára. Azonban ha az újonnan megcélzott terület egyáltalán nem kapcsolódik a meglévő márkához, bizalomvesztés lehet a vége, ami túl nagy áldozatnak bizonyul a rövid távon tapasztalt bevételnövekedéshez képest.

Miből válhat még márka? – teszi fel a kérdést a szerző és rögtön választ is ad rá: míg kezdetben csak a termékekre volt jellemző a branding, idővel szélesebb körben kezdték alkalmazni, előbb szolgáltatások majd vállalatok, később sportok, turistalátványosságok sőt egyházak esetében is.

Az első rész végén kiderül, hogy miért jó (a tulajdonosnak) ha „zöld” vagy „igazságos” márkaként pozicionálnak egy brandet illetve mi történik, hogyha a fogyasztók, a gyakori képmutatásra reagálva, visszavágnak. Az is kiderül, hogy milyen jövő vár a grafikai tervezés, a reklám, a marketing, a PR és a vállalati arculattervezés szerelemgyermekeként emlegetett brandingre. A jövőben (megj.: a jelenben) azok a márkatanácsadók, illetve a szakosodott cégek fognak versenyelőnybe kerülni, akik multidiszciplináris szellemet és széleskörű látásmódot ajánlanak ügyfeleiknek, azaz képesek a rendszert a maga teljességében szemlélni.

Részlet a könyvből

A könyv második része, mely az „Anatómia” címet viseli, ismerteti az olvasóval a brand legfontosabb elemeit és eszközeit. Elsőként a márkák magját képező láthatatlan elemekről, a brand insight-ról, előnyökről, értékekről, ötletekről és márka személyiségről ír. Majd az arculat elemeit tárgyalja, röviden szót ejtve a terméktervezésről, márkanévről, logóról, színekről és betűtípusokról és az ezt összefoglaló vizuális stílusról, a többi érzékszervet megcélzó kommunikációról illetve a csomagolásról és a megtervezett eladási környezetről. Ezt követően az bemutatja a márkázás főbb tevékenységeit, beleértve a kevésbé vonzó, de igen fontos árképzést, a különböző reklámtípusokat, a közkapcsolati tevékenységet, valamint a marketing alternatív formáit. Fény derül arra is, hogy miért fontos a belső branding és miért elengedhetetlen a minél magasabb színvonalú ügyfélszolgálat. A második rész végén a különböző márkatípusokat ismerteti részletesebben, kitérve a különböző napi és tartós fogyasztási cikkekre, szolgáltatásokra, szervezetekre és földrajzi helyekre.

Idézet a könyvből

A harmadik részben a világ különböző országaiban tevékenykedő 10 ügynökség munkáiból mutat be néhányat, esettanulmányokkal kiegészítve. A bemutatott munkák, amellett, hogy rámutatnak a kihívásokra és a javasolt megoldások működési elveire, lehetővé teszik azt is, hogy az olvasó szakember levonja saját tanulságait és továbbgondolja miként oldható meg a saját környezetében felmerülő kérdés vagy probléma a branding segítségével.

A 256 oldalas igényes kivitelezésű könyv lapjait több száz minőségi színes fotó gazdagítja, amelyek kiválóan szemléltetik és támasztják alá Matthew Healey jól megírt mondanivalóját. Az eredeti angol nyelvű változat 2008 elején jelent meg, míg a magyar fordítás 2009-ben a Scolar Kiadó gondozásában a Scolar Design sorozat részeként. A könyv megvásárolható a kiadó webáruházából, a bookline.hu / bookline.ro, Libri.hu online könyváruházakban és más szakkönyvboltokban.

Írj egy hozzászólást, és hagyj hátra egy visszakövethető linket a weboldaladról.