Buyology – avagy igazságok és hazugságok, amiért vásárolunk

Buyology - Martin LindstromGondolkodtál-e már azon, hogy miért vásárolsz meg egy terméket? El tudod képzelni, hogy mennyi minden zajlik le agyadban, amíg elhatározod, hogy az adott terméket fogod megvásárolni? Mindezekre a kérdésekre biztosan választ kapsz, ha elolvasod Martin Lindstrom Buyology – azaz az igazságok és hazugságok, amiért vásárolunk című bestsellerét. De lássuk, miért érdemes a kezedbe venned és elolvasd ezt a remek művet:

A könyv egy forradalmian új módszer segítségével kutatja fel azokat az okokat, amelyek vásárlásra késztetik a fogyasztókat. A kutatás lényege az, hogy megvizsgálja a marketing és a neurológia közötti kapcsolatot, keresve a miérteket a fogyasztók vásárlási szokásaira. A könyv szerint a neuromarketing kutatások gyökereiben változtathatják meg a reklámozási szokásokat, hiszen már nemcsak az eladási eredmények lesznek mérhetők, hanem megismerhetőek lesznek azok a folyamatok is, melyek vásárlásra késztetik a fogyasztót.

A szerző számos orvosprofesszorral együttműködve, 5 országból 2081 önkéntes agyát vizsgálta mágnesesrezonancia-képalkotás (MRI) segítségével. A kutatási alanyok több teszten és kísérletben is részt vettek, melyek által a szerző a hipotéziseit próbálta bizonyítani. A 3 évig tartó innovatív kutatás során olyan dolgokra derült fény, melyekre a marketing területén eddig nem volt példa. Mint ismeretes az MRI során az agyat működése közben vizsgálják, miközben különböző feladatok elvégzésére kérik meg az alanyokat. Bizonyos érzelmek jelenlétét, az emlékezés folyamatát és különböző agy rendellenességek nyomait tudják vizsgálni (talán láttad a Dr. House-ban), viszont ez alkalommal nyomtatott reklámok, reklámszpotok, logók, márkák és termékek hatását vizsgálták az agyra nézve.

Martin Lindstrom: BuyologyMeglepő dolgok derültek ki a kutatás során: például gondoltad volna, hogy a negatív üzenetek, jelen esetben a dohányzás elleni reklámok, ugyanolyan könnyen aktiválják a vágyakat, mint a pozitív üzenetek esetében? Tehát egy dohányzó ugyanannyit vagy többet fog dohányozni egy negatív kampány láttán. A kormányprojektek meg előszeretettel finanszírozzák a dohányzás elleni negatív kampányokat, anélkül, hogy valaha is vizsgálták volna az eredményüket.
A kutatásból az is kiderült, hogy a termékelhelyezés a show-műsorokban vagy a filmekben csak akkor hatásos, ha nem feltűnő. A legjobb, ha a megjelenítendő termék természetesen olvad bele a környezetbe, hogy a néző észre se vegye. Az agya úgyis felfigyel rá és majd fogja küldeni a megfelelő jeleket a vásárlások során.
A könyv néhány bekezdés erejéig kitér a szenzoriális (érzelmekre alapuló) marketingre is. Erről a témáról már korábban írt egy teljes könyvet a szerző, hamarosan arról is írunk egy recenziót.

Egy másik érdekes felfedezése a kutatásnak a hit/vallás és a márkák kapcsolatának kérdése volt. Az egyik kísérletben a szerző arra szeretett volna választ kapni, hogy mennyire mély a kapcsolat a hit és a márkák között. Erős, népszerű márkák – Apple, Guinness, Ferrari, Harley Davidson – hatásait kutatták az alanyokra nézve. Az alanyokról tudni kell, hogy mind férfiak voltak és nagymértékben sportrajongók. Fotókat, reklám szpotokat, és vallásos témájú kisfilmeket, képeket mutattak az alanyoknak, miközben vizsgálták az agyuk reakcióját. Kiderült, hogy az agyuk a márkák láttán ugyanazzal az intenzitással végezte aktivitását, mint amikor az alanyok a vallásos témájú képeket nézték. Tehát a szeretetmárkák és a vallás hatásmechanizmusa nagyjából ugyanaz. Ennek az eredménynek számos magyarázata van, ami a könyv olvasása során ki fog derülni.

Buyology Editura PublicaAz olvashatóságról: A könyvet román nyelven olvastam a Publica kiadótól, 276 oldal terjedelemmel. Ebből több mint 30 oldalon a szerző a kutatás körülményeit, módszereit írja le. Ez talán egy kissé unalmasabbnak tűnő rész, viszont érdemes elolvasni, ahhoz, hogy megtudd, hogyan működik például a mágneses rezonancia elve, vagy, hogy miért nem kaptak egyes országokban engedélyt erre a kutatásra.
Az előzmények ismeretében a kísérleteket és az eredményeket is teljesebben fogod majd átlátni. Ha túl vagy az első fejezeten, a többi már olyan lesz, mintha egy detektívregényt olvasnál.

Hihetetlen, hogy mennyi mindenre képes az agyad. Azt ajánljuk, hogy olvasd el Martin Lindstrom könyvét és teszteld magad utána. Hidd el, hogy a vásárlásra már nem ugyanúgy fogsz tekinteni, mint előtte: sok kis apró dologra fel fogsz figyelni és lehetséges, hogy döntéseid során emlékezni fogsz a könyvben olvasottakra.

A könyv promója angol nyelven, a szerző szereplésével:

Fotók forrása: Publica Kiadó, Amazon

Írj egy hozzászólást, és hagyj hátra egy visszakövethető linket a weboldaladról.