Pozicionálás – Harc a vevők fejében elfoglalt helyért

Pozicionálás – Harc a vevők fejében elfoglalt helyértA márkaépítés első lépései közé sorolhatjuk azt a folyamatot, amikor meghatározzuk, hogy vállalkozásunkat, termékünket vagy szolgáltatásunkat milyennek szeretnénk látni és láttatni, illetve, hogy kiknek szánjuk. Ezt a folyamatot nevezzük pozicionálásnak. A pozicionálás fogalmát Jack Trout mutatta be 1969-ben. Szerzőtársával, Al Ries-szal közösen írt „Pozicionálás – Harc a vevők fejében elfoglalt helyért” (Positioning – The Battle for Your Mind) című, 1981-ben megjelent nagy sikerű könyvük révén terjed el széles körben. A magyar kiadás a Bagolyvár Könyvkiadónál jelent meg 1998-ban.

Pozicionálás – Harc a vevők fejében elfoglalt helyért

Mi a pozicionálás célja?

Amikor termékünket, vagy szolgáltatásunkat pozicionáljuk, akkor azt szeretnénk elérni, hogy ismertté váljon a fogyasztók számára, tudják azt megkülönböztetni és megjegyezni. Szerinted, hogyan tudják megkülönböztetni a termékedet? Szerintem, úgy ha a termékedet vagy szolgáltatásodat úgy helyezed el a kínálati palettán, hogy ha a fogyasztókat kérdezed, kedvező tulajdonságokat tudjanak mondani a termékről vagy szolgáltatásról, amely rá jellemző. A pozicionálás hatása az, amit a vevők mondanak a márkáról miután elhelyezted „a polcon” azt, kigondolva, hogy hova helyezd el, annak fényében, hogy milyen visszacsatolást szeretnél kapni. Tulajdonképpen a márkát nem a polcon helyezed el, hanem úgymond a vevő fejében azáltal, hogy milyennek láttatod.

A pozicionálás egy olyan eszköz, amely segít, hogy meghallgassanak minket a túlkommunikált társadalomban. Pozicionáláskor olyan szegmenseket veszünk figyelembe, amelyeket meg akarunk célozni például: nem, kor, élőhely, vallás vagy életstílus szerint. Figyelembe kell vennünk a termék vagy szolgáltatás helyét, ahol népszerűsíteni kívánjuk, és árainkat a minőség és a versenytársak áraihoz képest szabni, ezek függvényében. Promóciókat is annak függvényében dolgozhatunk ki, hogy megvizsgáljuk a fogyasztói gondolkodást, illetve igényeket.
A pozicionálás segít, hogy termékünket a vásárlók fejében behelyezzük egy bizonyos kategóriába, versenytársaink termékeihez vagy szolgáltatásaihoz képest.

Pozicionálás – Harc a vevők fejében elfoglalt helyért

Véleményem szerint, azok az idők, amikor a termékünket dicsérjük, de nem hasonlítjuk, illetve mérjük a konkurenciához, már lecsengtek. Napjainkban az a mérvadó, hogy milyen pozíciót foglalunk el mi a versenyben, amelyet a márkák vívnak egymás között. A reklámok napjainkban az összehasonlítással próbálják meggyőzni a vásárlót és nem a termék általános előnyeinek hangsúlyozásával.
Al Ries és Jack Trout szerint az ember fejébe való könnyű behatolás titka: elsőnek lenni a versenyben. Ez a pozicionálás lényege egy mondatba összefoglalva, és ha ezt elérjük, nyert ügyünk van. Tekintsünk meg egy videót, amely jól összefoglalja mi is a pozicionálás:

Forrás: Transitionblog

Írj egy hozzászólást, és hagyj hátra egy visszakövethető linket a weboldaladról.