Félsz a nyilvános beszédtől? 8 + 1 tipp az izgulás leküzdésére

Félsz a nyilvános beszédtől? Tippek az izgulás leküzdéséreSokan a nyilvános szereplést és a közönség előtt történő megszólalást az emberek egyik legnagyobb félelmének tartják. Amikor több ember előtt kell megszólalni, sokunkat elönt a félelem, a lámpaláz. Igaz, hogy folyamatos gyakorlással és tanulással egyre csökkenhet az izgulás mértéke, a kezdőknek azonban szükségük lehet néhány olyan technikára, amelyekkel könnyebben teljesíthetnek egy hasonló feladatot. Összegyűjtöttünk néhány tanácsot és technikát a félelem leküzdésére:

1. Vegyünk mély levegőt

Amikor valakinek beszéd közben remeg a hangja, az általában azért van, mert nincs elég levegő a tüdejében ahhoz, hogy megfelelő hangerővel beszéljen. Amikor idegesek vagyunk, nem lélegzünk megfelelően ezért nagyon fontos a helyes lélegzetre figyelni. Beszéd előtt tehát vegyünk néhány jó mély levegőt, ezzel lelassítjuk a szívverésünket, feltöltjük levegővel a tüdőnket így stabilitást nyerünk.

2. Álljunk a lábujjhegyen

Nyilvános beszéd előtt elönt minket az adrenalin, amelynek következtében idegesnek és instabilnak tűnhet tartásunk is. Nagyon fontos tehát, hogy szilárdan álljunk és stabilak legyünk. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, testsúlyunkat helyezzük át a lábujjainkra.

3. Teremtsünk szemkontaktust a megfelelő személyekkel

Amikor idegesek vagyunk tekintetünk „ugrándozhat” egyik pontból a másikra. Nem tudjuk hová nézzünk, és ez összezavarhat. Keressünk 3-4 személyt a terem különböző pontjain, akiket biztosan érdekel, amit mondunk, figyelnek ránk és velük „beszéljünk”. Amikor olyan személyekkel teremtünk szemkontaktust, akik végig figyelnek, növelhetjük önbizalmunkat így jobb lesz a bemutatónk is.

4. Igyunk vizet

Az idegességtől előfordulhat, hogy kiszárad a szánk és beszéd közben ez elég sok kellemetlenséget okozhat. Igyunk sok vizet beszéd előtt, mindig legyen nálunk víz, minél idegesebbek vagyunk, annál több vízre lesz szükségünk.

Félsz a nyilvános beszédtől? Tippek az izgulás leküzdésére

5. A testmozgás is segít

Ha tudjuk pontosan, mikor kell előadnunk, tervezzünk be aznap reggel egy jó edzést, akár már egy kiadós séta is segíthet. A testmozgás segít leküzdeni a feszültséget, megnöveli a testhőmérsékletet, aminek szintén nyugtató hatása van. Eltereli a figyelmünket a félelmünkről és magabiztosabbnak érezzük magunkat utána.

6. Képek, vizualizáció és nevetés beszéd előtt

Előfordulhat, hogy nem érezzük idegesnek magunkat, egészen addig, amíg meg nem halljuk a nevünket, amikor felszólítanak. Ha nem vagyunk éppen szem előtt, nézegessünk olyan képeket, amelyektől boldogak leszünk, mosolyogjunk folyamatosan, olvassunk egy viccet stb. A vizualizáció is sokat segít: képzeljük el, ahogyan felmegyünk a pódiumra, lássuk magunkat, ahogy mosolygunk és magabiztosan beszélünk, aztán azt, ahogy utána odajönnek hozzánk és gratulálnak a lenyűgöző beszédünkért.

7. Mit tegyünk, ha beszéd közben tör elő az idegesség?

Előfordulhat, hogy épp beszéd közben kezd el remegni a lábunk, vagy elakad a hangunk. Ilyenkor vegyünk néhány „szünet-másodpercet”. Álljunk meg egy rövid ideig, mosolyogjunk, vegyünk néhány mély levegőt, nézzünk a hallgatók szemébe, és ha a környezet megengedi egy rövid viccet is mondhatunk, ezzel eltereljük magunkról a figyelmet, ameddig helyreállunk. Inkább szánjuk rá azt a néhány másodpercet, minthogy tovább hagyjuk romlani a helyzetet.

Félsz a nyilvános beszédtől? Tippek az izgulás leküzdésére

8. Használjuk fel az idegesség okozta plusz energiát

Az idegesség okozta energiák lehetnek pozitív hatásúak is. Kutatások szerint a stressz segíthet abban, hogy fókuszáljunk és tisztábban gondolkodjunk. A vér áramlása kiélesíti érzékszerveinket és tisztábban érzékeljük, hogy mi történik körülöttünk. Használjuk fel ezt a többletenergiát arra, hogy lenyűgözzük a hallgatóságot és mutassuk meg, milyen elhivatottak vagyunk. Ha az emberek látják, hogy szenvedélyesen érdekel minket az, amiről beszélünk, figyelni fognak és felkeltjük érdeklődésüket.

+1: Készüljünk fel megfelelően

A fentebb említett technikák nem sokat segítenek rajtunk, ha nem készülünk fel megfelelően. Tudjuk biztosan, hogy mit fogunk mondani, gyakoroljuk el valakivel a beszédet. Akár videóra is felvehetjük így láthatjuk mi az, amin kellene javítani, mit nem csinálunk jól. Általában beszédünk vagy prezentációnk első 2-3 percében vagyunk a legidegesebbek, ezért fontos pontosan tudni, mit fogunk mondani, tenni abban az első néhány nehezebb percben. Ismerjük és tudjuk nagyon jól beszédünk elejét, tudjuk pontosan mennyi időnk lesz a prezentáció előtt és mindig legyen nálunk másolat a bemutatónkról. Ha megfelelően felkészülünk kevésbé valószínű, hogy meglepetés fog érni bennünket.

Források: Levo LeagueQuick and Dirty Tips

 

Írj egy hozzászólást, és hagyj hátra egy visszakövethető linket a weboldaladról.